26 Aralık 2014
Sayı: SYKB 2014/01 (51)

2015’in kaderini devrimci sınıf mücadelesi tayin edecek!
2014’te devlet terörü
Kürt cephesi: 2014 yılına Kobanê direnişi damgasını vurdu
Devlet terörüne karşı devrimci sınıf mücadelesi
Ayvalıtaş davasında oyun sürüyor
Banka patronlarının grev korkusu!
2014: Katliam, yıkım ve direnişin yılı
Metal işçisi son sözünü söyledi
Gebze mitinginde metal işçisinden grev mesajı
“İşyerinde benim gibi isyan eden yüzlerce işçi var”
Kani Beko ve omuzdaşları sınıf mücadelesinin önündeki barikattırlar! - B. Seyit
“Bize yapılanlara sessiz kalmayın!”
Yeni bir yıl ve devrimci olanaklar
PEGİDA: Irkçı-faşist saldırganlığın yeni müfrezesi
Rusya’da otomobil işçilerinden grev hazırlığı
ABD-Küba ilişkilerinde yeni bir döneme doğru
Üniversitelerde faşist terör: Onlarca gözaltı!
Devrimci ilke ve taktiğin birliği
2014: Kamu emekçilerinin kitlesel-birleşik mücadele hattı ihtiyacı
EKK Çalıştayı Sonuç Bildirgesi
Emekçi kadınlar çalıştayı değerlendirdi
Emekçi kadın çalıştayı: Direniş özgürleştirir!
Kadın olmak
19 Aralık’tan bugüne direniş sürüyor!
BDSP 19 Aralık Direnişi’ni selamladı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gebze mitinginde metal işçisinden grev mesajı

 

2014-2016 MESS Grup TİS sürecinde Türk Metal’in satış sözleşmesini imzalamasının ardından MESS dayatmalarına karşı mücadele kararlılıklarını ortaya koyan metal işçileri 21 Aralık’ta Gebze mitinginde buluştu. Birleşik Metal-İş TİS Komisyonu toplantısında MESS dayatmaları ve satış sözleşmesine karşı grev eğilimlerini ortaya koyan metal işçileri mitingde bu eğilimlerini bir adım ileriye taşıyarak Birleşik Metal-İş yönetimine “Metal işçisi grev istiyor” mesajı verdiler.

Canlı ve coşkulu kortejler

Metal işçilerinin Eski Trafo Meydanı’nda toplanmasının ardından başlayan yürüyüşte en önde DİSK pankartı yer aldı.

DİSK pankartının ardından ise Birleşik Metal-İş’in şube pankartları sıralandı. Birleşik Metal-İş Gebze Şube pankartının arkasında metal işçileri fabrika pankartları ile yürüdüler.

Birleşik Metal-İş kortejlerinden yürüyüş boyunca “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” ve “Direne direne kazanacağız!” sloganları sıkça atıldı.

Mitinge Gebze’deki MESS kapsamında fabrikaların yanısıra Bursa, Trakya ve Kocaeli’den de metal işçileri katılım sağladılar.

Birleşik Metal-İş’in İstanbul’daki iki şubesi de Gebze mitingine kitlesel katılım sağladı.

Metal işçisi grev istiyor”

Cumhuriyet Meydanı’nda miting programı kısa bir müzik dinletisiyle başladı. Saygı duruşuyla devam eden miting programında ilk sözü DİSK Genel Başkanı Kani Beko aldı. Metal işçisinin mücadele geleneğine dikkat çeken Beko, metal işçisinin DGM ve MESS’e karşı mücadele tarihini hatırlattı. Metal işçilerinin Grup TİS sürecindeki mücadelesine değinen Beko, DİSK olarak metal işçilerinin yanında olacaklarını ifade etti.

Metal işçisinden sendika yönetimine grev mesaj

Mitingin ana konuşması ise Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu tarafından yapıldı. Grup TİS süreciyle ilgili somut mesajlar vermekten kaçınan Serdaroğlu’nun konuşması boyunca miting alanından yansıyanlar ise metal işçisinin MESS dayatmalarına karşı grev eğiliminin somut bir göstergesiydi. Serdaroğlu’nun, mücadele edenleri ve direnenleri selamlayarak başladığı konuşması boyunca miting alanındaki binlerce işçiden “Metal işçisi grev istiyor!” ve “Geliyor geliyor genel grev geliyor” sloganları yükseldi. İlk önce zayıf ardından ise tüm alana yayılan bu slogan mitinge damgasını vurdu. Serdaroğlu’nun konuşmasını sık sık sloganlarla kesen işçiler “Başkan bizi greve götür!” diye seslenerek kürsüdeki yöneticilere mücadele kararlılıklarını gösterdiler. Metal işçilerinin bu mesajı Adnan Serdaroğlu tarafından “Her şeyin bir zamanı var arkadaşlar. O da gelecek” sözleriyle karşılandı. Sürece dair bir konuşma metni hazırladığını söyleyen Serdaroğlu, metal işçisinin kararlılığı nedeniyle daha fazla söze gerek olmadığını ifade etti. Sendikanın kurulları hangi kararı verirse sendikanın yönetiminin de o kararı uygulayacağını söyleyen Serdaroğlu, süreçle ilgili somut herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Direnenler mitingde buluştu

Binlerce metal işçisinin yanısıra mitinge direnişçi işçiler, ilerici ve devrimci güçler de katılım sağladı. Düzce’de direnişlerini sürdüren İntek ve MT Reklam işçilerinin yanısıra DİSK/Gıda-İş üyesi Ülker işçileri, Liman-İş üyesi Kumport işçileri, Zet Farma işçileri ve Dev Sağlık-İş üyesi Maltepe Üniversitesi Hastanesi işçileri de pankartlarıyla katılarak metal işçileriyle sınıf dayanışmasını büyüttüler.

MİB: İşgal, grev, direniş!

Birleşik Metal-İş kortejlerinin ardından Eğitim Sen Gebze Şube üyeleri kortejde yer aldılar. Eğitim Sen üyelerinin ardından ise “MESS dayatmalarına ve kölelik düzenine karşı işgal, grev, direniş” pankartı ile Metal İşçileri Birliği (MİB) yürüdü. MİB üyeleri, “MESS dayatmalarına, kölelik düzenine karşı işgal, grev, direniş” başlıklı bildileri başta metal işçileri olmak üzere mitinge katılanlara ulaştırdılar. MİB’in ardında Gebze İşçilerin Birliği Derneği ve Devrimci Gençlik Birliği de pankartlarıyla yer aldılar. Birleşik Haziran Hareketi, EMEP, SODAP, ESP, HKP ve Alınteri de mitinge flamalarıyla katıldılar.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Türk Metal satış sözleşmesini pazarlıyor

 

MESS’le imzaladığı satış sözleşmesini ‘zafer sözleşmesi’ olarak pazarlamaya çalışan Türk Metal çetesinin şefi Pevrul Kavlak, 20 Aralık’ta yapılan Türk Metal Bursa Şubesi 1. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu.

Metal işçisinin 3 yıl boyunca açlıkla terbiye edilmesinin altına imza atan Türk Metal’in şefi, MESS’le imzaladıkları sözleşmeyle ‘metal işçisinin bir lokmasını dahi masada bırakmadıklarını’ iddia etti.

Bu dönem 3 yıllığına imzalanan sözleşmeyi pazarlamak için 2. yılın ardından yapılacak 3,5 puanlık kölelik artışını örnek gösteren Kavlak, şimdiye kadarki TİS süreçlerinde 3 yıllık sözleşmeyi kabul etmemelerinin nedenini istedikleri koşullar oluşmamasına bağladı. Bu dönem ise istedikleri koşulların sağlandığını iddia eden Kavlak, önceki TİS süreçleri için ‘direndik reddettik’ iddiasında bulundu. Metal işçilerine ‘Hepinize helal olsun’ diye seslenen Kavlak, kendi üyeleri dışında diğer sendikaların üyelerinin de, imzaladıkları sözleşme için Türk Metal’e ‘Allah razı olsun’ dediklerini iddia etti. İşbirlikçi-ihanetçi sendikacılık çizgisini ‘sosyal sendikacılık’ olarak tanımlayan Kavlak, bu konuşmasını ‘vatan ve bayrağa sahip çıkma’ yönündeki ırkçı-şoven seslenmelerle destekledi.

Kavlak, salonda hazır bulundurduğu bir grup ‘taraftarı’ tarafından tezahüratlarla desteklendi.

İşçilerden seçime protesto

Genel kurulda metal işçileri göstermelik olarak yapılan seçimleri protesto etti. Başkan adayının önceden belirlenmesine, ikinci bir aday çıkarılmasına izin verilmemesine ve seçim sandığının açık olarak konumlandırılmasına karşı işçiler bu oyunu protesto ettiler.

İşçiler sandıklara attıkları oy pusulalarının üzerine “adaletsiz seçim” yazdılar.

 

 

 

 

Bosch’ta toplu sözleşme sancısı

 

Bosch’ta toplu sözleşme sürecinde MESS ile Türk Metal arasındaki ilk görüşme 23 Aralık’ta gerçekleşti. Bosch yöneticilerinden kimsenin katılmadığı görüşmede 87 maddeden idari maddelerden oluşan 27’si kabul edildi. Bir sonraki görüşmenin ise 9 Ocak’ta yapılması kararlaştırıldı.

Görüşmelerin sürüncemeye bırakılması işçilerin tepkilerini topluyor. 3 yıldır zamsız çalışan işçilerin sabrı tükeniyor. İşçiler bu sözleşmenin Türk Metal’in son şansı olduğunu söylüyorlar. Türk Metal bürokratları da taslaktan sapma olmayacağı yönünde “namus sözü” vermek zorunda kalıyorlar.

Anlaşılan o ki, Bosch’ta Türk Metal, işçiler ile patronun beklentileri arasında sıkışmış durumda.

Türk Metal’in sunduğu taslak kabul edilirse 5.04 olan saat ücreti 5.75’e getirilecek ve üzerine 50 kuruş iyileştirme zammı yapılacak. Sonra ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6. aylarda ise sırasıyla 7, 6, 6 oranlarında zam yapılacak.

Tabiki taslak üzerinde bu böyle. Varlığını patrona borçlu olan Türk Metal’in işçilerin basıncı olmaksızın bu taleplerin yanına yaklaşması mümkün değil.

 
§